سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خوشبخت بودن خیلی اسونه
ارام ارام 
قالب وبلاگ
پیوندهای روزانه
قالب وبلاگ

نخستین مالک شناسنامه ایران

شناسنامه

 

 


 

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید ایرانیان از چه زمانی دارای شناسنامه شده‌اند. اگر مایل به دانستن این موضوع هستید این مطلب را مطالعه کنید.

 


 

 

در ایران، نخستین مجموعه رسمی ثبت ‌احوال در سوم دی ماه 1297 به عنوان بخشی از بلدیه تأسیس شد و نخستین سند ولایت یا همان شناسنامه هم در همین تاریخ و برای فردی به نام «فاطمه ایرانی» در تهران به ثبت رسید.

نخستین سند هویتی ایرانیان خارج از کشور در اسفند ماه 1308 در شهر بمبئی به نام «عبدالحسین سپنتا» صادر شد. سپنتا همان کسی است که بعدها نخستین فیلم ناطق ایرانی با عنوان «دختر لر» را ساخت.

اگر چه در ایران انتخاب نام خانوادگی از سال‌های انقلاب مشروطه در میان قشر روشنفکر جامعه رواج یافته بود، اما با پایان یافتن جنگ جهانی اول و در سال 1304، واحد زیرمجموعه بلدیه به «اداره» ارتقا یافت و عنوان «احصائیه» برای آن انتخاب شد. پس از آن و در زمان سلطنت رضاشاه، در سال 1313 با تصویب قانون مدنی، استفاده از القاب گذشته منسوخ و انتخاب نام خانوادگی برای کلیه اتباع ایران اجباری شد.

نخستین شناسنامه در سوم دی ماه 1297 و برای فردی به نام «فاطمه ایرانی» در تهران به ثبت رسید.

 

 

در این دوران، افرادی به عنوان مأمور ثبت، به مناطق مختلف فرستاده می‌شدند تا نام خانوادگی برای هر طایفه مرجع قانونی داشته باشد.

 

گزینش نام خانوادگی نیز، معمولاً از چند روش پیروی می‌کرد که یکی از آن‌ها پیشه نیاکان در یک قوم است. محل اسکان قوم و نام یا شهرت بزرگ خاندان (پدر، پدربزرگ، جد)، از دیگر شیوه‌های متداول انتخاب نام خانوادگی بوده است. گاهی هم یک نام خانوادگی بر اساس شغل یا حرفه (همچون صراف، جواهریان، پزشکزاد) یا یک ویژگی بدنی یا فیزیکی (خوش‌چهره، قهرمان) باز می‌گشت.

در نهایت و با تصویب قانون مدنی کشور در سال 1313 ثبت نام خانوادگی نیز، اجباری شد. بر اساس قانون، سرپرست خانواده باید برای خانواده خود نام خانوادگی انتخاب می‌کرد و نام خانوادگی تخصیص یافته از سوی وی به سایر افراد خانواده‌اش هم اطلاق می‌شد؛ و از آن زمان تاکنون بیش از چهار نسل از ایرانیان به این نام‌های خانوادگی خوانده می‌شوند.

 

شناسنامه

 


«محمدی» فراوان‌ترین نام خانوادگی

برابر اطلاعات پایگاه جمعیت کشور بیشترین فراوانی نام‌های خانوادگی به ترتیب:

«محمدی» با 750 هزار عنوان «حسینی» با 50 هزار عنوان، «احمدی» با 470 هزار عنوان، «کریمی» با 352 هزار عنوان، «موسوی» با 505 هزار عنوان، «جعفری» با 300 هزار عنوان و «قاسمی» با 270 هزار عنوان است.

«محمد» و «فاطمه» فراوان‌ترین نام‌ها

 

به گفته مدیر کل اسناد هویتی سازمان ثبت احوال کشور، بیشترین فراوانی نام از ابتدا تاکنون برای مردان به ترتیب محمد، علی، حسین، مهدی، حسن، رضا، محمدرضا، علیرضا، احمد و عباس و برای زنان فاطمه، زهرا، مریم، معصومه،‌ زینب، سکینه، رقیه، خدیجه، لیلا و مرضیه بوده است.


[ جمعه 91/6/24 ] [ 9:40 صبح ] [ باران صدرایی ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

کاش وقتی تگرگ تنهایی میباردمن لایق ان باشم که چتری باشم دردستان شمادوستای خوبم...........
موضوعات وب
آرشیو مطالب
امکانات وب


بازدید امروز: 13
بازدید دیروز: 1
کل بازدیدها: 27468
دریافت کد جملات شریعتی
نایت اسکین-جملات شریعتی